Dietetyczne jaglane brownie

Kiedy mam do zrobienia kilka ważnych rzeczy zaczynam od tego co jest mi najmniej potrzebne. Tym sposobem w ramach pisania pracy licencjackiej postanowiłam upiec ciasto. Przejrzałam w internecie wiele przepisów, lecz moją uwagę przykuło brownie na blogu urodowejfitmaniaczki, do którego mam ogromną słabość. Zmodyfikowałam trochę przepis uwzględniając zasobność mojej lodówki i wzięłam się do pracy. Długo zastanawiałam się czy wersja dietetyczna dorówna oryginalnej, lecz po spróbowaniu wiem, że nie wrócę do oryginalnej baaardzo kalorycznej wersji. 
Byłam bardzo ciekawa jak kalorycznie i 'składnikowo' wypadnie to ciasto, więc wszystko dokładnie zważyłam i dodałam. Ciasto upiekłam w dużej okrągłej tortownicy i spokojnie mogę podzielić je na 10 kawałków, wiec zjedzenie jednego nie wydaje się być aż takim przeokropnym grzechem :)
Składniki:
• pół szklanki kaszy jaglanej
• szklanka mleka
• 3 jajka M
• 60g czekolady (najlepiej wymieszać mleczną z gorzką)
• łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki odtłuszczonego naturalnego kakao
• 65 gram jogurtu naturalnego (ja nie miałam, więc dodałam śmietanę)
• orzechy nerkowca
• łyżeczka proszku do pieczenia
± cukier / miód / syrop z agawy

Przygotowanie
Prażymy kasze na suchej patelni, aż poczujemy charakterystyczny zapach, następnie płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok 10 minut pod przykryciem, a następnie zostawiamy na kolejne 10 minut by kasza wchłonęła całe mleko. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miksujemy razem pozostałe składniki, dodajemy ostudzoną kaszę i mieszamy ponownie do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do dużej formy, tak by ciasto miało wysokość ok.2cm. Pieczemy 35-40minut w temperaturze 175º z termoobiegiem

Wartość odżywcza 1 kawałka:
 białko: 5,31g
 tłuszcz: 9,06g
 węglowodany: 12,44g
 błonnik: 0,77g
 kcal: 150kcal




Czas zabrać się za pisanie pracy, bo za pieczenie ciasta promotor oceny mi nie wystawi :( niestety.

pozdrawiam 
 Maddzik ♥ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...