Kurczak po chińsku w dosłowne 10minut

Coś co Maryś kocha najbardziej, czyli kurczak na wszelkie możliwe sposoby.
Łatwe szybkie i przyjemne,a na dodatek niewiele składników potrzeba.
Jest to mniej więcej porcja dla jednej osoby.



Co potrzeba:
*kawałek piersi z kurczaka pokrojony w mniejsze kawałeczki ja wzięłam 1/3 pojedynczej piersi


*mieszanka mrożonych warzyw (najlepiej chińska bądź warzywa pokrojone w paseczki)
około miseczki

*kuskus (ewentualnie ryż ale wtedy dluzej sie gotuje)ja wzięłam czubatą łyżkę, by było bardziej sycące,bo ograniczam węglowodany.


marynata:
*sos sojowy
*olej
*przyprawy-pieprz sól +dodatkowa meiszanka np. Warzywko

Przepis:
1.Kurczaka kroimy i wkładamy do marynaty: 2łyżki sosu sojowegołyżka oleju i przyprawy)
zostawiamy na troche czasu jeśli go mamy


2.Wrzucamy na rozgrzany wok



2.Po 3 minutach dokładamy warzywa i zostawiamy na kolejne 3minuty
dolewamy ok 1/3-1/2 szklanki wody zależnie od tego ile chcemy kuskusu


3.Wsypujemy kuskus
zostawiamy na ok 2-3minuty,mieszając co jakiś czas


4. Po około 3 minutach wygląda to mniej więcej tak.


5. A to już w miseczce gotowe do jedzenia, oczywiście chińskimi pałeczkami =)


Życzę smacznego i biorę się za jedzenie =)

2 komentarze:

  1. ale zgłodniałam :))) mamy identyczne miseczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, zrobie niebawem aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń

Kultura jest Naszą wizytówką.
Mój blog nie jest miejscem na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...