Każdy kto spróbował tego smakołyku bardzo go zachwalał, a robi się go łatwo i przyjemnie, niestety potrzeba trochę czasu.
Przepis specjalnie dla Agi http://agowepetitki.blogspot.com/ mam nadzieję że Tobie wyjdą równie smaczne =)
Składniki:
*skórka z pomarańczy
*cukier
*woda
na skórki z ok. 5-6pomarańczy wzięłam niecały kilogram cukru i niecały litr wody.
proporcja cukru do wody jest 1:1, więc jeśli robimy skórki tylko z 2pomarańczy to wystarczy 1szklanka wody i szklanka cukru, ważne by cukier w wodzie najpierw się rozpuścił a dopiero potem wrzucamy skórki.Płynu powinno być na tyle dużo by skórki w niej pływały i nie były ściśnięte gdyż jakiś czas muszą się w nim pogotować by zmiękły i nabrały słodyczy, a on z czasem w dużej ilości wyparuje.
1.Zaczynamy od przekrojenia pomarańczy na 4 części.
2.Oddzielamy miąższ od skórki.
3.Kroimy skórkę na paseczki o szerokości ok. 1cm(jeżeli będą zbyt wąskie to stwardnieją)
4.Najlepiej nożem do filetowania wykrawamy białą część przy skórce,uważając by jej nie przekroić
5.Gotujemy pomarańcze ok 20minut w wodzie,a następnie ją wylewamy.
6.Przekładamy skórki go garnka z wrzącą wodą i rozpuszczonym już w niej cukrem,mieszając co parę minut do momentu wyparowania większości wody trwa to od 30minut nawet do 1,5godziny w zależności jak dużo użyliśmy wody i ile skórek robimy.
7.Przekładamy skórki na papier,tak by się nie dotykały i staramy się je wyprostować i odstawiamy do wyschnięcia, ja zazwyczaj zostawiam na całą noc, można również położyć je na kratce,wtedy nadmiar płynu jeszcze spłynie.
8.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej skórki układając je na pergaminie.
9.Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na ok 2-3 godziny aż się schłodzą i stwardnieją.
10.Najlepiej przechowywać je w lodówce gdyż w temperaturze pokojowej czekolada zaczyna się lekko roztapiać i się sklejają
Z syropu który zostanie można zrobić pomarańczówkę.Jak tylko tata wróci to wypytam go o proporcję i również umieszczę przepis =)
Życzę smacznego =)
hura! Muszę zrobić bo sa przepyszne!
OdpowiedzUsuń