Korzystając z wolnego czasu postanowiłam zrobić coś co jadłam jakiś rok temu i bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto francuskie ze szpinakiem.
Potrzebujemy
Potrzebujemy
- opakowanie ciasta francuskiego
- mrożony szpinak (450g)
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, mały ząbek czosnku
- łyżka masła
Szpinak wrzucamy do rondelka,albo na patelnię dodajemy mleko i gotujemy aż woda i mleko wparuje, a szpinak będzie gęsty.Dodajemy łyżkę masła,przyprawy i przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku(albo pół by smak czosnku nie był bardzo intensywny). Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy kroimy na kwadraty, do środka wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy przeciwległe rogi, smarujemy białkiem i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 150-200' z termoobiegiem, uważając by ciastka nam się nie przypaliły.
Jeśli ktoś woli wersję słodką to szpinak może zastąpić marmoladą.
(Dżemu nie polecam bo jest zbyt rzadki a pod wpływem temperatury wypływa i się przypala, o czym się dzisiaj przekonałam,ale najlepiej człowiek uczy się na własnych błędach więc na długo zapamiętam=))
Szybko łatwo i jak smacznie, słodko słone, do wyboru do koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
W związku z błędem w kodzie bloga komentarze pojawiają się pd różnymi datami.
Nie martw się - czytam wszystkie więc pisz śmiało!