Siedząc w pracy przeglądałam blogi kulinarne i kilkakrotnie widziałam przepis na zupę z zielonego groszku i bardzo nabrałam na nią ochotę, więc korzystając z dzisiejszego święta postanowiłam ją ugotować.
Użyłam :
Użyłam :
- kilku skrzydełek i szyi z kurczaka na których zrobiłam wywar
- mrożoną mieszankę jarzynową na zupę
- trochę mrożonej fasolki szparagowej
- i oczywiście zielony groszek, również mrożony =)
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól
Na porcję dla ok. 3-4 osób użyłam 4 skrzydełek, z 250gram mrożonych warzyw, dużą garść fasolki i prawie całe opakowanie mrożonego groszku czyli z 400gram.
Zaczynamy od zagotowania wywaru z kurczaka i mieszanki jarzynowej, następnie dodajemy fasolkę i większość groszku, gotujemy aż warzywa będą miękkie i miksujemy(pieprz,ziele angielskie i liście laurowe wyjmujemy), dodajemy resztę groszku i gotujemy jeszcze z 15-20minut.
Ja do mojej zupy dodałam pieczone kawałeczki z piersi kurczaka w marynacie z:
- słodkiej i ostrej papryki
- przyprawy do gyrosa
- soli, pieprzu
- musztardy francuskiej
- i odrobiny miodu co nadało mu lekko słodkawi zapach
Kurczaka możemy upiec albo usmażyć, ja piekłam ciastka więc skorzystałam z nagrzanego piekarnika.
(wystające "pałeczki" to upieczone ciasto francuskie które zostało po wykrojeniu ciastek.)
Zupa ma bardzo ciekawy słodkawy smak i ostrawosłodki kurczak bardzo do niej pasuje, a kazałki ciasta francuskiego dodatkowo ją urozmaicają.
Mmmm wygląda smakowicie :) muszę wypróbować ten przepis chociaż troszkę go zmodyfikuję :)
OdpowiedzUsuń