W sam raz na drugie śniadanie. Pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Robiąc je własnoręcznie mamy 100% pewności co się w nich znajduje - batoniki muesli.
Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a znikają w kosmicznym tempie.
Potrzebujemy:
Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a znikają w kosmicznym tempie.
Potrzebujemy:
- płatki owsiane błyskawiczne
- suszone owoce (u mnie śliwki, brzoskwinie, daktyle i żurawina)
- migdały
- płatki kukurydziane
- syrop przygotowany z wody i trzcinowego/normalnego cukru
Pierwszą rzeczą którą robimy jest zagotowanie 400 ml wody i około szklanki cukru, aż zgęstnieje tworząc syrop. Następnie kroimy i mieszamy suche produkty dodając to co wpadnie nam w ręce: pokrojone orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, migdały, płatki kukurydziane i płatki owsiane które będą tworzyły bazę naszych batoników.
(Suche produkty dodajemy na oko by masa była bardzo gęsta, zależne jest to od 'chłonności' płatków. )
Wszystkie składniki drobno kroimy:
Dokładnie mieszamy:
Dolewamy syrop powoli mieszając:
Wykładamy na pergamin, następnie po wystygnięciu i stwardnieniu masy wycinamy prostokąty:
Każdy może dostosować ten przepis dodając różne produkty, które akurat ma w domu, na które ma ochotę.
Ty to zawsze coś fajnego wymyślisz :D
OdpowiedzUsuńMniam - będę musiała też takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny patent, tylko przeraża mnie ten syrop :O Da się to jakoś zrobić z mniejszą ilością cukru? Może można to czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńSyrop musi być w miarę gesty, więc tak czy siak jak wsypiemy mniej cukru to będziemy musieli dłużej gotować, czyli wyjdzie ostatecznie mniej syropu. Podobno można robić też z mlekiem z puszki, ale tej wersji nie próbowałam.
Usuń