Batoniki muesli.

W sam raz na drugie śniadanie.  Pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Robiąc je własnoręcznie mamy 100% pewności co się w nich znajduje - batoniki muesli.
Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a znikają w kosmicznym tempie.

Potrzebujemy:
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • suszone owoce (u mnie śliwki, brzoskwinie, daktyle i żurawina)
  • migdały
  • płatki kukurydziane
  • syrop przygotowany z wody i trzcinowego/normalnego cukru
Pierwszą rzeczą którą robimy jest zagotowanie 400 ml wody i około szklanki cukru, aż zgęstnieje tworząc syrop. Następnie kroimy i mieszamy suche produkty dodając to co wpadnie nam w ręce: pokrojone orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, migdały, płatki kukurydziane i płatki owsiane które będą tworzyły bazę naszych batoników. 
(Suche produkty dodajemy na oko by masa była bardzo gęsta, zależne jest to od 'chłonności' płatków. )

Wszystkie składniki drobno kroimy:
Dokładnie mieszamy:
Dolewamy syrop powoli mieszając:
 Wykładamy na pergamin, następnie po wystygnięciu i stwardnieniu masy wycinamy prostokąty:

Każdy może dostosować ten przepis dodając różne produkty, które akurat ma w domu,  na które ma ochotę.

4 komentarze:

  1. Ty to zawsze coś fajnego wymyślisz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam - będę musiała też takie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny patent, tylko przeraża mnie ten syrop :O Da się to jakoś zrobić z mniejszą ilością cukru? Może można to czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop musi być w miarę gesty, więc tak czy siak jak wsypiemy mniej cukru to będziemy musieli dłużej gotować, czyli wyjdzie ostatecznie mniej syropu. Podobno można robić też z mlekiem z puszki, ale tej wersji nie próbowałam.

      Usuń

Kultura jest Naszą wizytówką.
Mój blog nie jest miejscem na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...