Prosty, szybki przepis na bardzo smaczna przekąskę. W sam raz do piwa bądź wina.
Od Nas zależy jaki dodamy ser więc, możemy pozwolić ponieść się fantazji.
Delikatna wersja z goudą, albo wykwintny posmak sera pleśniowego...
Składniki:
- ciasto francuskie
- roztrzepane żółtko
- żółty ser
Sposób przygotowania:
rozwijamy cisto francuskie:
smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy plasterki żółtego sera:
zawijamy jak roladę:
kroimy na plasterki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia:
smarujemy żółtkiem:
Pieczemy ok 10 minut w temp 150-200' z termoobiegiem aż ciasto uzyska złotawy kolor ,sprawdzając co pare minut czy ciasto się nie przypala.
Niestety śpiesząc się an imprezę sylwestrową zrobiłam tylko jedno zdjęcie końcowego efektu które niestety przepadło w tajemniczych okolicznościach.
Wyglądają mniej więcej tak:
http://www.radiozw.com.pl |
Dodaje do obserwowanych koleżankę z Malinowego Klubu i życzę szczęśliwego nowego roku i spełniania marzeń w 2013!
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam podobne, w środku była jeszcze szynka :) Potwierdzam, są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSzukając w internecie przepisów na szybkie sylwestrowe przekąski znalazłam wersję z szynką albo wędzonym boczkiem. Może następnym razem zrobię bogatszą wersję :)
UsuńNie przepadam za ciastem francuskim ale ak ciekawie to opisalas ze chyba wyprobuje;)
OdpowiedzUsuńSzybki prosty przepis. Ciasto francuskie możemy pokroić na paseczki, posmarować żółtkiem i posypać grubo mieloną solą,makie, sezamem i są o niebo lepsze od zwykłych paluszków.
UsuńBardzo ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńmmmm pyyychotka;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Malinową Klubowiczkę i dołączam do grona obserwatorów:*
wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń