Serowe ślimaczki

Prosty, szybki przepis na bardzo smaczna przekąskę. W sam raz do piwa bądź wina. 
Od Nas zależy jaki dodamy ser więc, możemy pozwolić ponieść się fantazji.
Delikatna wersja z goudą, albo wykwintny posmak sera pleśniowego...

                        Składniki:

  • ciasto francuskie
  • roztrzepane żółtko
  • żółty ser
                        Sposób przygotowania: 


rozwijamy cisto francuskie:
smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy plasterki żółtego sera:
zawijamy jak roladę:
kroimy na plasterki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia:
 smarujemy żółtkiem:
Pieczemy ok 10 minut w temp 150-200' z termoobiegiem aż ciasto uzyska złotawy kolor ,sprawdzając co pare minut czy ciasto się nie przypala.

Niestety śpiesząc się an imprezę sylwestrową zrobiłam tylko jedno zdjęcie końcowego efektu które niestety przepadło w tajemniczych okolicznościach.

Wyglądają mniej więcej tak:
http://www.radiozw.com.pl

9 komentarzy:

  1. Dodaje do obserwowanych koleżankę z Malinowego Klubu i życzę szczęśliwego nowego roku i spełniania marzeń w 2013!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj jadłam podobne, w środku była jeszcze szynka :) Potwierdzam, są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukając w internecie przepisów na szybkie sylwestrowe przekąski znalazłam wersję z szynką albo wędzonym boczkiem. Może następnym razem zrobię bogatszą wersję :)

      Usuń
  3. Nie przepadam za ciastem francuskim ale ak ciekawie to opisalas ze chyba wyprobuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki prosty przepis. Ciasto francuskie możemy pokroić na paseczki, posmarować żółtkiem i posypać grubo mieloną solą,makie, sezamem i są o niebo lepsze od zwykłych paluszków.

      Usuń
  4. mmmm pyyychotka;)

    Pozdrawiam Malinową Klubowiczkę i dołączam do grona obserwatorów:*

    OdpowiedzUsuń

Kultura jest Naszą wizytówką.
Mój blog nie jest miejscem na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...