Czyli co można robić podczas 11godzin nic nierobienia=)
Tak sobie pomyślałam,że mając chwilę wolnego czasu napiszę kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na babeczki.
*** Proste ciasto biszkoptowe
Składniki:
* 4 jajka
* szklanka mąki pszennej
* 1/2-3/4 szklanki cukru zależy jak bardzo słodki chcemy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ja dodaję również cukier waniliowy
Przepis
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę, jak będzie sztywna dodajemy powoli żółtka, produkty sypkie mieszamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do jajek i mieszamy tylko do momentu wymieszania składników(nie za długo). Pieczemy w temperaturze około 180' przez 30minut.
Oczywiście czas i temperaturę możemy zmniejszyć zwiększyć w zależności od naszego piekarnika.
*** Kolejny przepis to ciasto na muffinki
Przepis zaczerpnięty z programu Nigelli Lawson w miarę prosty i szybki.
Składniki:
* mąka pszenna 250 g
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 175gram cukry
* 2 łyżki kakaa
* 150gram groszków czekoladowych
* szklanka mleka
* 90ml oleju(troszkę więcej niż 1/3 szklanki)
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 jajko
*Groszki czekoladowe można zastąpić drobno połamaną czekoladą a esencję waniliową świeżą wanilią przekrojoną i ugotowaną w niewielkiej ilości mleka bądź cukrem waniliowym
Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich uprzedni wymieszane mokre składniki.przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego na około 200' na 20 minut.
***Muffiny bananowo - czekoladowe
Ostatni przepis wypróbowałam przez przypadek,rodzice kupili w promocji z 5kg bananów i postanowiłam je przerobić
Składniki na 18 porcji
* 2 szklanki mąki
* 2łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 duże jajka
* 1 szklanka mleka
* 2/4- 1 szklanka cukru
* pół szklanki oleju
* 2-3łyżki kakaa
* 1 duży banan(jeśli chcemy bardziej bananowe muffinki możemy wziąć 2 i dodać 3 łyżki mąki by cisto nie było zbyt mokre
* pół tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
ubijamy całe jajka dodajemy mleko olej i cukier.
Do mąki dodajemy kakao a następnie wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia składników i dodajemy rozdrobnionego banana.Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w temperaturze 180-200' przez około 20minut
A już jutro przepis na kolorowe muffiny z otrębów owsianych =)
Tak sobie pomyślałam,że mając chwilę wolnego czasu napiszę kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na babeczki.
*** Proste ciasto biszkoptowe
Składniki:
* 4 jajka
* szklanka mąki pszennej
* 1/2-3/4 szklanki cukru zależy jak bardzo słodki chcemy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ja dodaję również cukier waniliowy
Przepis
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę, jak będzie sztywna dodajemy powoli żółtka, produkty sypkie mieszamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do jajek i mieszamy tylko do momentu wymieszania składników(nie za długo). Pieczemy w temperaturze około 180' przez 30minut.
Oczywiście czas i temperaturę możemy zmniejszyć zwiększyć w zależności od naszego piekarnika.
*** Kolejny przepis to ciasto na muffinki
Przepis zaczerpnięty z programu Nigelli Lawson w miarę prosty i szybki.
Składniki:
* mąka pszenna 250 g
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 175gram cukry
* 2 łyżki kakaa
* 150gram groszków czekoladowych
* szklanka mleka
* 90ml oleju(troszkę więcej niż 1/3 szklanki)
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 jajko
*Groszki czekoladowe można zastąpić drobno połamaną czekoladą a esencję waniliową świeżą wanilią przekrojoną i ugotowaną w niewielkiej ilości mleka bądź cukrem waniliowym
Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich uprzedni wymieszane mokre składniki.przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego na około 200' na 20 minut.
***Muffiny bananowo - czekoladowe
Ostatni przepis wypróbowałam przez przypadek,rodzice kupili w promocji z 5kg bananów i postanowiłam je przerobić
Składniki na 18 porcji
* 2 szklanki mąki
* 2łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 duże jajka
* 1 szklanka mleka
* 2/4- 1 szklanka cukru
* pół szklanki oleju
* 2-3łyżki kakaa
* 1 duży banan(jeśli chcemy bardziej bananowe muffinki możemy wziąć 2 i dodać 3 łyżki mąki by cisto nie było zbyt mokre
* pół tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
ubijamy całe jajka dodajemy mleko olej i cukier.
Do mąki dodajemy kakao a następnie wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia składników i dodajemy rozdrobnionego banana.Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w temperaturze 180-200' przez około 20minut
A już jutro przepis na kolorowe muffiny z otrębów owsianych =)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
W związku z błędem w kodzie bloga komentarze pojawiają się pd różnymi datami.
Nie martw się - czytam wszystkie więc pisz śmiało!