Podwójnie jaglana papryka


Sesja to ten okres, kiedy czasu mam niewiele, a obowiązków dużo za dużo. Od kilku miesięcy mieszkam sama, więc w garnkach niestety nie pojawia się obiad, jak to bywało w rodzinnym domu. Już jakiś czas emu czytałam dość dużo o kaszy jaglanej. Ugotowałam – wyszła niezbyt smaczna, więc schowałam ją na dłuuugi czas. Kolejnym razem przestudiowałam sposób jej gotowania od A do Z i ten raz był udany.

Kasza jaglana zawiera mało skrobi i dużo łatwo przyswajalnego białka. Ma dużą zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i ceniona ze względu na brak glutenu. Można przyrządzać ją na słono, jako dodatek do mięs, zapiekanek czy sałatek, jak i na słodko zastępując nią kasze mannę i gotując na mleku.

Jak ją przyrządzić?
Okazuje się że bardzo prosto. Ja odmierzam ilość suchej kaszy i wsypuję ją do rozgrzanego rondelka, na której podprażam ją około 3-4 minuty, aż w powietrzu zacznie się unosić charakterystyczny zapach prażonej kaszy o lekko orzechowej woni. Następnie na patelnie wlewam wodę i przepłukuję kaszę. Przelewam ją wraz z wodą na sitko i płukam kilkukrotnie. Przepłukaną kaszę wkładam z powrotem do rondelka i zalewam dwa razy większą ilością wody niż początkowo brałam kaszy. (Jeśli wzięłam szklankę kaszy, to wlewam dwie szklanki wody). Rondel przykrywam, włączam gaz i od momentu w którym woda się zagotuje czekam 10 minut. Po jego wyłączeniu zostawiam przykryty rondel jeszcze na 5 minut by kasza dokładnie wchłonęła całą wodę. Kiedy kasza się lekko przestudzi dodaję sól do smaku, łyżeczkę oleju i dokładnie mieszam. Kasza jest sypka i gotowa do spożycia. Teraz tylko od Nas zależy w jakiej kombinacji zagości na naszym stole.
Wczoraj znalazłam godzinkę i przygotowałam jedną z moich ulubionych potraw z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Czyli paprykę faszerowaną kaszą jaglaną i mielonym mięsem z kurczaka. Przepis jest bardzo prosty i każdy spokojnie da sobie radę J

 Składniki:
·  3 papryki
·  pół szklanki suchej kaszy jaglanej (półtorej szklanki już ugotowanej kaszy) – kasza przed dodaniem do farszu musi być ugotowana
·  300 gram mielonego mięsa drobiowego
·  1 jajko
·  1 średnia cebula (drobno poszatkowana i podsmażona na łyżce oleju)
·  sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
 ± 3 łyżki startego żółtego sera

Papryki dokładnie myjemy, odcinamy górną część i wyjmujemy nasiona oraz małą część która łączy je z miąższem. Farsz dokładnie mieszamy, przyprawiamy i wkładamy do papryk. Jeśli mamy ochotę to posypujemy je startym żółtym serem i przykrywany wcześniej odciętymi ‘daszkami’. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180’ C i pieczemy 30-35 minut.
Jest to idealny 'sesyjny' obiad, który da Nam dużo energii do przyswajania wiedzy. Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaka, a może znacie ten przepis w wersji ryżowej. Biorę się za pałaszowanie, a potem czeka mnie nauka socjologii.


pozdrawiam
Madzia

2 komentarze:

  1. Robiłam, jest przepyszna tyko, że bez mięsa u mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię bezmięsne farsze, ale nie robiłam z tą kaszą. Zwykle używam ryżu albo kaszy gryczanej.

      Podsunęłaś mi pomysł na obiad w najbliższy weekend. :-)

      Usuń

Kultura jest Naszą wizytówką.
Mój blog nie jest miejscem na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...