Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego staram się planować z kilkudniowym wyprzedzeniem jadłospisu, szczególnie zwracając uwagę na drugie śniadania i obiady, które zabieram z sobą na uczelnie. Im niższe temerytury tym częściej siegam po kasze, które dzięki zawartości złożonych węglowodanów dają mi siłę na długie godziny. Moimi faworytami, do słownych potraw jest kasza peczak i kasza gryczana niepalona, która ma łagodniejszy, bardziej uniwersalny smak.
Przepis jest bardzo prosty i można modyfikować go zależnie od zawartości lodówki.
Do zrobienia tej saltki użyłam:
małą puszkę tunczyka
3/4 szklanki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej,
1/2 chrupiącej czerwonej papryki
średnie miękkie awokado
sól i pieprz ziołowy
Na dnie słoika układam delikatnie odsaczonego tuńczyka, kasze, pokrojoną w kostkę paprykę i awokado. Całość przyprawiam niewielką ilością soli i dużą ilością ziołowe go pieprzu.
Tuńczyk jest źródłem białka, kasza dostarczy naszemu organizmowi złożone węglowodany, dzięki którym będziemy sciagac przez najbliższe godziny, awokado jest źródłem bardzo zdrowych tłuszczy dlatego starał się je jeść kilka razy w tygodniu, natomiast papryka pełna witamin jest idealnym dopełnieniem, że względu na swój słodkawy smak i chrupką fakturę.
W najbliższym czasie podzielę się z Wami moimi ulubionymi sprawdzonymi przepisami na drugie śniadanie idealne do zabrania na uczelnie lub do pracy, oraz zdrowe przekąski.
Jak Wam się podoba mój dzisiejszy przepis? Lubicie jeść produkty których użyłam?
Maddzik
Oprócz awokado wszystko lubię :) awokado, szczerze pisząc nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńMMM az mi skaka narobiłas a czytam to o 21;36 :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
przede wszystkim zdrowo :)
OdpowiedzUsuńfajna opcja bo zdrowa i sycąca;)
OdpowiedzUsuńObiecuję, że wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKasza nie dla mnie hehe :)
OdpowiedzUsuńTuńczyka uwielbiam. Do awokado staram się przekonać. Fajny przepis. Wypróbuję :)!!!
OdpowiedzUsuń